2021-01-23 13:31:38• hírek • Szatmár.ro

Uniós viszonylatban nincs még egy olyan ország, ahol olyan jól fizetne az állami szektor, mint Romániában

illusztráció/ freepik.com
illusztráció/ freepik.com

Méreteiben bizonyára van, ahol többet keresnek, de arányaiban sehol nincs ekkora eltérés az állami szektorban dolgozók és az országos átlagjövedelem között, mint nálunk. Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint a romániai állami szektorban dolgozók mintegy 66%-kal keresnek jobban az országos átlagnál. A tanulmányt Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza készítette el.
 

Az Eurostat, a nemzeti statisztikai hivatalok és az Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adataira támaszkodva a tanulmány szerzője rávilágít arra a tényre, hogy a romániai államapparátusban dolgozók nettó jövedelme 2019-ben átlagosan mintegy 5000 lej volt, szemben az országos nettó átlagjövedelemmel, ami nem érte el a 3000 lejt sem. Magyarán az állami szektor dolgozói kényelmes munkakörülményihez egy kényelmes fizetés is dukált, míg például a feldolgozóipar alkalmazottai átlagosan jó, ha 2500 lejt kézhez kaptak.

Az erőteljes kontraszt nem csak önmagában lehet dühítő egy átlagos, gyengébben kereső romániai számára, hanem a külföldi viszonyok fényében még inkább, hiszen ekkora szakadék egyetlen országban sem létezik az államapparátus és az magánszektor dolgozóinak bére között.

A tanulmány szerint Németország kivételével a köztisztviselők mindenhol jobban keresnek az átlagnál, de mégsem ekkora mértében, hiszen Cipruson 32%-kal, Szlovéniában 27%-kal, Észtországban pedig 26%-kal keresnek csak jobban. A többi tagországban ennél kisebb a különbség, Magyarországon például mindössze 20 százalék, Franciaországban pedig 1% alatti ez az eltérés.

Ami pedig talán az egészben a legsokkolóbb lehet, hogy Romániában a közigazgatásban dolgozók nem csak az átlagnál keresnek jobban, de számos Romániánál gazdagabb ország, hasonló munkakörben dolgozó kollégáihoz képest is: míg Romániában a köztisztviselők nettó keresete 2019-ben 1043 euró volt, addig Magyarországon hasonló munkáért 904 eurót, Szlovákiában 981-et, Lengyelországban 993-at, Horvátországban 1009-et, Portugáliában 988 eurót vittek haza a köztisztviselők.

Bár az állami szférához tartozik a közoktatás és az egészségügy, de az itt dolgozókat már nem fizetik meg olyan jól mint a köztisztviselőket: az országos átlagot ugyan meghaladja az itt dolgozók bére, de csak 13-14%-kal.

Ami viszont elkeserítő, hogy a feldolgozóipar nem örvend hasonlóan nagy anyagi megbecsülésnek Romániában, ugyanis az adatok szerint az itt foglalkoztatottak az országos átlaghoz képest 13%-kal gyengébben keresnek. A valódi különbség pedig itt mutatkozik meg: Nyugaton az iparban dolgozók fizetése hozzávetőleg egy szinten van a közalkalmazottakéval.

Példának okáért Németországban a feldolgozóipar 2886 eurós nettó átlagfizetéssel operált 2019-ben, amely bizony 377 euróval nagyobb volt, mint amennyit az államapparátusban dolgozók hazavihettek. De ez a helyzet Franciaországban is, ahol mintegy 200 euró a bérkülönbség az iparban dolgozók javára, míg Dániában, Svédországban, Finnországban, Ausztriában és Írországban az ipari alkalmazottak bére csak minimális mértékben marad el a közszolgáké mögött.

Magyarországon például az állami szektorban kevesebbet lehet keresni, mint Romániában, viszont a feldolgozóipar több mint 40%-kal jobban fizet, mint a romániai.

Mindezek fényében a tanulmány jól tükrözi, mennyire aránytalan a román munkaerőpiac, mely szektorban dolgozókat "becsülik meg" jobban Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: